Straal Mirthe: Straal!

Welkom op het blog van Mirthe. Het blog waarmee we zijn begonnen om onze naasten te infomeren over het wel en wee rondom Mirthe, toen ze ziek was. Een hersentumor, medulloblastoom, met uitzaaiingen en tumorcellen in het hersenvocht. De behandeling leek aan te slaan, Mirthe was klaar en de MRI liet geen kanker meer zien. De toekomst die weer voor ons open lag, bleek van korte duur. De kanker was terug (of nooit helemaal weg geweest), een tweede behandeling startte, maar bleek niet op te kunnen tegen de onverwachte wending die het kreeg: uitzaaiingen in de botten. 11 dagen na het staken van de behandeling, vertrok Mirthe naar de sterren op 29 september 2014.
Het blog wordt nog bijgehouden, minder frequent, maar om te laten zien hoe Mirthe mij nog steeds inspireert. Na haar overlijden ben ik mij gaan inzetten als ervaringsdeskundige ouder om de zorg voor kinderen met kanker te verbeteren. Nog altijd is er ruimte voor verbetering, al worden er veel nieuwe ontwikkelingen doorgevoerd.

zaterdag 8 augustus 2015

overgave

De losgekomen emoties hebben niet alleen te maken met Mirthe die niet in levende lijve present is. Het heeft ook te maken met mijn vermogen om gewoon te ontvangen, zonder dat daar iets tegen over hoeft te staan. Dat vind ik nog niet zo gemakkelijk. Ik mag graag geven en ook ontvangen, maar vaak staat er iets tegenover of ik zet daar wel iets tegenover. Dat iets kan geld zijn daar zijn we allemaal wel mee bekend, maar het kan ook een tegenprestatie zijn of een Lichtpuntje. Wat bij ons inmiddels een gewoonte is geworden, wat niet wil zeggen dat we dat vanzelfsprekend doen. De gedachte erachter is immers verre van vanzelfsprekend.
Kunnen ontvangen en overgeven aan de initiatieven van een ander, vind ik nog steeds lastig. Misschien wel, omdat de laatste keer dat we ons begaven op onbekend te terrein, er heel veel op het spel stond. De behandeling van Mirthe was voor mij een grote beproeving, een grote les in overgave en vertrouwen leren krijgen in mensen die ik niet kende en Mirthe al helemaal niet, maar puur door 'iets' dat zich in haar bevond, de interesse wekte van een team gespecialiseerde vreemden.
De regie over ons leven werd drastisch ingesnoerd. We konden bepalen hoe we hier als ouders mee om zouden gaan, maar niet of we dit hele gebeuren wel wilden of niet. Het werd een overgave gebaseerd op een voortdurende adrenaline reis. Overgave en adrenaline gaat niet goed samen, dat vloekt, het brandt je op en put je uit.
De eigenaresse over je leven is een heel belangrijk aspect om zelfwaardering te vinden, voldoening in je leven en je gezien te voelen. Eigen regie is altijd mogelijk, altijd. Ook al voelt het niet altijd zo. Eigen regie begint bij hoe je tegen een situatie aan kijkt en hoe je ermee om gaat.
Komende week is natuurlijk een bizarre vergelijking. Hier lag wel de keuze bij onszelf en hier worden leuke activiteiten bij georganiseerd. Gezelligheid, respect en een goede sfeer staan voorop. Juist de adrenaline uit je lijf laten vloeien en de ontspanning van verzorgd worden, toe laten. Dus dat gaan we zeker proberen te doen.

Geen opmerkingen: